Menu

6x Filipijnse eilanden en de leukste activiteiten die je niet mag overslaan!

3/6/20

Voor velen is de Filipijnen een droombestemming: parelwitte stranden, helderblauwe zee en een kleurrijke onderwaterwereld. De Filipijnen is een ideale bestemming voor een rondreis, maar waar moet je precies zijn? Wat zijn de leukste eilanden? En wat voor activiteiten kan je in de Filipijnen ondernemen?

Big Lagoon - El Nido - Palawan - Filipijnen - Intas - CTTO

De eilanden van de Filipijnen

Filipijnen specialist Laura heeft tijdens haar reis van vijf maanden door Azië, één maand in de Filipijnen doorgebracht.

''Ik neem je mee door het land en geef tips uit eigen ervaring. De Filipijnen bestaat uit meer dan 7.000 tropische eilanden. Om die reden is het is onmogelijk om álle eilanden tijdens je rondreis te bezoeken. Om de keus gemakkelijker te maken, zet ik mijn favoriete eilanden, bezienswaardigheden en activiteiten op een rij'':

  1. Cebu
  2. Malapascua
  3. Bohol
  4. Siquijor
  5. Apo Island
  6. Palawan

De Filipijnen wordt steeds populairder onder de Azië liefhebbers en ik raad aan om een bezoek niet te lang uit te stellen. Het land heeft veel te bieden en de eilanden onderling hebben totaal andere sferen, kenmerken en gebruiken.

1. Cebu: het ideale startpunt

Ik begin met het eiland Cebu! Cebu is een wat groter eiland in het gebied Visayas. Veel reizigers gebruiken dit eiland als begin of eindpunt van hun reis. Mijn reis door de Filipijnen startte ook in Cebu City.  

Hoe kom je er? 

Vlakbij Cebu City (de hoofdstad van het eiland Cebu) ligt een internationaal vliegveld. Naast Manila is het dus ook mogelijk om hiernaar toe te vliegen vanuit Nederland (of Duitsland), vaak met tussenstop in Hong Kong of de Verenigde Arabische Emiraten. Een aantal plekken op Cebu zijn zeker de moeite waard om te bezoeken, zoals de hoofdstad Cebu City. 

Wat kan je er doen?

Mijn eerste kennismaking met de stad was anders dan verwacht. Cebu City is een grote stad, maar het centrum doet vrij klein aan. 

Aan het einde van de middag liep ik over de markt en het viel mij op hoe weinig mensen hier gelokale markt - Cebu City - Filipijnenwend zijn aan toeristen. De Filippino’s zijn erg gastvrij en ik kreeg om de minuut ‘Welcome to The Philippines’ of ‘Welcome to Cebu’ te horen. Een leuke start van mijn reis door de Filipijnen! 

De stad is een prima plek om bij te komen van de lange vliegreis en ik raad aan om hier slechts één nachtje te verblijven. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn, zoals de Santo Niño kerk.

Ik liep hier in de avond langs en op dat moment vond er een processie (godsdienstige plechtigheid) plaats op het plein bij de kerk. Interessant om te zien! Overigens is de kerk ook gewoon te bezoeken voor toeristen. 

Cebu City - Santo Nino kerk - Cebu - Filipijnen -CTTO - Intas

Tip: Je kan ook aan het strand verblijven op het eiland Mactan, vlakbij Cebu City. De stranden zijn hier niet zo mooi als op andere plaatsen in de Filipijnen, maar als je na een lange reis zin hebt in om te ontspannen, dan is dit een prima plekje! 

Moalboal - een dorpje op ongeveer 4 uur rijden van Cebu City

Mijn reis ging verder naar Moalboal. Moalboal staat vooral bekend om de prachtige Kawasan waterval en de Sardine Run. Een bijzonder fenomeen waarbij je al duikend duizenden sardines voorbij ziet zwemmen, steeds weer in verschillende formaties.

Wat kan je er doen?
  • Ga op Canyoning Avontuur bij de Kawasan Watervallen
  • Ontdek de onderwaterwereld bij Panagsama Beach; duizenden sardines op één plek
  • Neem een dagje ‘vrij’ en kom tot rust op White Beach

Canyoning tour bij de Kawasan watervallen waterval - Kawasan - Badian - Moalboal - Cebu - Filipijnen
De grote highlight van Moalboal is de Canyoning tour bij de Kawasan watervallen. Je vindt deze watervallen op ongeveer 20 km van Moalboal.

De watervallen zelf zijn erg mooi, maar zijn redelijk toeristisch. Het is daarom veel interessanter om op Canyoning avontuur te gaan! Stroomafwaarts leg je een weg af tussen de verschillende canyons in de regio, met als eindpunt de Kawasan watervallen. Klimmen, wandelen, springen, abseilen en zwemmen in helderblauw water; je gaat het allemaal meemaken!

Deze tour duurt circa 3 tot 5 uur en is zeker de moeite waard voor de avontuurlijke reiziger! Naar mijn mening één van de leukste tours in de Filipijnen. Ook een aanrader voor gezinnen met wat oudere kinderen.

Spot de Sardine Run bij Panagsama BeachMoalboal sardines Cebu - Filipijnen
Moalboal is verder een geliefde plek bij duikers! Bij Panagsama Beach, waar ook de meeste hotels zich bevinden, zijn verschillende duikscholen en restaurants aanwezig. Ga een dag de zee op, op zoek naar de duizenden sardines. Gegarandeerd een indrukwekkend gezicht!

 

Tip: ga bij Panagsama Beach ook even met je snorkelsetje het water in. Hier heb je een kans om zeeschildpadden te zien! Kan je de zeeschildpadden niet vinden? Vraag een local om hulp! Zij weten hoe je ze gemakkelijk kan spotten.

Een dagje relaxen bij White Beach
Als je echt voor een dagje strand wilt gaan, dan ben je bij White Beach aan het goede adres (het strand bij Panagsama Beach is namelijk niet ideaal om een dagje te liggen, want het is er redelijk klein). Dit strand ligt iets verder van Moalboal af, met een tricycle (lokale tuktuk) ben je er in 20 minuten. Hier vind je een wat een groter zandstrand.

basketbal - Moalboal - Cebu - FilipijnenTip: neem in de avond eens een kijkje bij het lokale basketbalveldje van Moalboal. Basketbal is een ontzettend populaire activiteit in de Filipijnen en bijna elke avond zijn ze hier aan het trainen of wedstrijden aan het spelen. Vanaf de tribune kun je meekijken naar de kunsten van de lokale jongeren.

2. Ontdekken op Malapascua

Mijn laatste stop in de provincie Cebu, en zeker niet de minste: het eiland Malapascua. Dit piepkleine eilandje ligt in het noorden van Cebu. boot Malapascua Filipijnen - Flickr (Comer Zhao)

Hoe kom je er?

Vanaf Cebu City reis je in ongeveer vier uur naar Maya en in Maya neem je de boot naar Malapascua. De oversteek duurt een half uurtje.

Malapascua is een duikbestemming van wereldklasse en dat is voor veel reizigers ook de reden om dit eiland in de Filipijnen te bezoeken. Ik duik zelf niet, maar vond het desondanks toch de moeite waard om een paar dagen op Malapascua te verblijven. Het leven is hier erg simpel en het contrast vond ik er redelijk groot.

Wat kan je er doen?
  • Stap op de scooter bij een local of loop van noord naar zuid op het eiland
  • Ga duiken en spot de tresher shark (voshaai)

Verken het eiland per scooter of de benenwagen
Bij aankomst zie je de wat luxere hotels, restaurants en winkeltjes al liggen, maar wanneer je twee straten verder loopt zit je direct tussen de simpele huisjes/hutjes van de locals.

Men doet hier alles per scooter en er zijn ook geen verharde wegen. Van noord naar zuid doe je er te voet een klein half uurtje over. Je kunt je hier ook makkelijk verplaatsen door bij een local achterop de scooter te stappen. Ze vragen hier een klein prijsje voor en ze helpen je graag.

Spot de Thresher shark (voshaai) Thresher Shark (voshaai) Malapascua - Filipijnen - Flickr (Maxime Guilbot)
De grootste bezienswaardigheid van het eiland is de Thresher shark (voshaai), dé reden waarom mensen Malapascua bezoeken. Het is erg bijzonder dat je deze haaien er kunt zien, want normaal gesproken leven ze op een diepte van ongeveer 400 meter. Vlakbij Malapascua, bij Monad Shoal, komen de haaien naar boven om zich te laten ‘schoonmaken’ door vissen die de parasieten van ze af eten.

Voor een duik met Thresher sharks sta je vroeg op, want dan verzamelen de haaien zich en heb je een grote kans om deze bijzondere dieren te zien. Er zijn meerdere duikscholen bij Bounty Beach, het bekende strand in het zuiden van dit eiland in de Filipijnen.

Tip: neem juist eens een kijkje bij de rustige stranden in het noorden van het eiland. Je bent hier vaak de enige, het water is enorm helder en je loopt op de weg ernaartoe door de kleine dorpjes.

Bantayan Island - Cebu - palmboom op strand - Filipijnen - CTTO - Intas

3. Bijzonder Bohol

Bohol, nog zo’n eiland in de Filipijnen om bij weg te dromen! Het heeft één van ’s werelds meest unieke landschappen, de Chocolate Hills. Ook leeft hier de kleinste primaat ter wereld: de tarsier, ook wel bekend als het spookdiertje.

Hoe kom je er?

Vanaf Cebu is het ongeveer twee uur varen per ferry naar Bohol. Je komt aan in de haven van Tagbilaran, de hoofdstad van het eiland. Het is ook mogelijk om een binnenlandse vlucht te nemen vanuit verschillende eilanden in de Filipijnen. Het eiland bestaat eigenlijk uit twee delen:

  1. Het eiland zelf: vooral leuk om te bezoeken voor de bezienswaardigheden. Bohol heeft een rijke historie en is één van de eerste Spaanse nederzettingen in de Filipijnen.
  2. Het schiereiland Panglao: Panglao is voor velen een favoriete plek om te overnachten, de stranden zijn er erg mooi en er zijn veel leuke restaurantjes.
Wat kan je er doen?

Binnen een dag kan je de hoogtepunten van het eiland zien:

  • Blood Compact Monument
  • De oude kerk van Baclayon
  • Spookdiertejs (tarsiers)
  • Chocolate Hills
  • Boottocht Loboc rivier incl. barbeque lunch

Met een tour over het eiland bezoek je eerst het Blood Compact Monument en de oude kerk van Baclayon.

Bohol - spookdiertje - Filipijnen - CTTO - IntasVervolgens ga je op zoek naar het kleine spookdiertje (tarsiers) bij het Philippine Tarsier Sanctuary. Deze beestjes zijn ongeveer zo groot als een vuist. De Filipijnse Tarsier is een bedreigde diersoort en zou zonder het werk van dit opvangcentrum wellicht niet meer bestaan. Vooral tijdens een familiereis door de Filipijnen is dit een erg leuke activiteit! Bezoek het opvangcentrum in de ochtend, dan zie je waarschijnlijk de meeste tarsiers.

Bohol - Chocolate Hills - Filipijnen - Intas - CTTOVia het weelderige Mahogany bos kom je uit bij de bijzondere ‘Chocolate Hills’. Deze unieke geologische formatie kenmerkt zich door ongeveer 1200 kegelvormige heuvels. De heuvels bestaan uit kalksteen en zijn bedekt met gras. In de zomer (februari – juli) kleurt het gras bruin, vandaar de naam ‘Chocolate Hills’.

Na een bezoekje aan het indrukwekkende heuvelgebied word je naar de rivier bij Loboc gebracht. Terwijl je geniet van de mooie omgeving wordt er een barbecue lunch geserveerd. Een leuke dag op Bohol, waar je de mooiste bezienswaardigheden van dit eiland in de Filipijnen ziet.

Bohol - Loboc rivier - Filipijnen - CTTO - Intas

Tip: een echte topper op Bohol is Bohol Beach Club. Dit resort ligt pal aan een prachtig wit, uitgestrekt strand en er zijn weinig andere toeristen. Een hele fijne plek om een paar dagen op Bohol te spenderen. Bohol Beach Club biedt ook een hele leuke tour aan, waarbij je dolfijnen gaat spotten. Vervolgens vaar je door naar Oslob, waar je de mogelijkheid hebt om met walvishaaien te zwemmen. Een barbecue lunch is inbegrepen. In de middag kan je snorkelen met zeeschildpadden bij het eilandje Balicasag. Let op: de walvishaaien worden gevoerd, wat het erg toeristisch maakt.

walvishaai Oslob Cebu - Filipijnen

4. Magisch Siquijor

Siquijor is één van mijn favoriete eilanden in de Filipijnen omdat het een echte ‘laid-back’ eiland sfeer heeft. Het is een plek waar je eigenlijk nooit meer weg wilt gaan. Geheel onterecht wordt het eiland vaak overgeslagen tijdens een rondreis door de Filipijnen.

Siquijor heeft een mysterieus tintje, het wordt soms ook wel ‘The island of the witches’ genoemd. Op het eiland leven namelijk de ‘Mangkukulam’; traditionele genezers. Op bijzondere wijze herkennen en genezen zij kwalen.

wit strand Siquijor - Filipijnen - Intas - CTTO

Hoe kom je er?

Vanaf Cebu ben je er met ongeveer vier uur varen. Veel reizigers combineren Siquijor met Bohol, vanaf Bohol is het namelijk maar 2,5 uur varen per ferry. Met de boot kom je vervolgens aan in het havendorpje Larena. Het eiland is niet erg groot, maar groot genoeg om in een paar dagen te verkennen.

Siquijor staat bekend om de prachtige watervallen, mooie natuur en de witte stranden met helderblauw water. Het eiland is de perfecte plek om te ontspannen, maar tegelijkertijd ook om wat te ondernemen. De mensen zijn er erg vriendelijk en het leven is niet zo gehaast.

Wat kan je er doen?
  • Verblijf in het westen van het eiland (San Juan)
  • Bezoek Paliton beach (tip: drink hier Buko Juice!)
  • Verken het eiland per scooter

Verblijf in het westen van het eiland Filipijnen - Siquijor - Coco Grove Beach Resort -strand - watersport
Ik raad aan om te verblijven in de omgeving van San Juan, in het westen van het eiland. Het Coco Grove Beach Resort, één van onze favoriete resorts die we hier aanbieden, ligt direct aan het strand en is van alle gemakken voorzien:

  • Meerdere zwembaden
  • Sportschool
  • Gratis yoga lessen, waar je elke dag gratis aan kan deelnemen

Bezoek Paliton beach palmboom - zonsondergang - Paliton Beach - San Juan - Siquijor - Filipijnen
De stranden zijn er erg mooi en relaxed. Er is redelijk veel zeewier bij sommige stukken strand. Mijn favoriet is Paliton Beach, ook wel bekend als ‘Little Boracay’, door het heldere blauwe water.

Het ligt iets buiten het plaatsje San Juan, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De palmbomen die er staan groeien scheef, wat een erg mooi en grappig gezicht geeft. Drink een lekkere Buko Juice (kokosnoot) en wacht vooral tot de zon ondergaat! De zonsondergang is er prachtig.

Verken het eiland per scooterSiquijor - Cambugahay watervallen - Filipijnen - Intas - CTTO
De makkelijkste manier om het eiland te verkennen is per scooter. Stap op de scooter en rijd een rondje over het eiland. Onderweg kom je verschillende watervallen tegen. 

Sla de Cambugahay watervallen vooral niet over! Je kunt hier heerlijk zwemmen en het water in slingeren. Voor een klein bedrag kan je onbeperkt gebruik maken van één slinger. Ze zijn er in verschillende hoogtes, waterpret gegarandeerd!

Tip: vind je het leuk om wat meer onder de locals te komen? Vraag eens waar wat te beleven valt. Ze helpen je graag en vinden het leuk om meer te weten te komen over andere culturen. Zo belandde ik op een dorpsfeest op het lokale basketbalveldje van San Juan. Een band trad op en jong en oud was hier aan het feesten. Een erg leuke en bijzondere ervaring! 

5. Zeeschildpadden bij Apo IslandFilipijnen - Apo Island - schildpad

Een bijzonder eiland, dat zeker niet mag ontbreken in dit rijtje, is Apo Island. Apo Island is een klein eiland in de Filipijnen, vlakbij het grotere eiland Negros. Het leven is er erg eenvoudig: het eiland telt één dorp met nog geen 1000 inwoners.

Hoe kom je er en wat kan je er doen?zee - strand - Apo Island - Filipijnen

Het eiland is makkelijk te bereiken via Siquijor of Negros (Dumaguette) en is enorm bekend door de grote hoeveelheid zeeschildpadden die hier leven. Duiken of snorkelen met deze dieren is een geweldige ervaring!

Het is zelfs al mogelijk om deze bijzondere dieren te zien wanneer je bij vloed de zee in loopt. Bij een georganiseerde duik- of snorkeltour is de kans enorm groot dat je er meerdere zeeschildpadden tegenkomt. Naast dat je de zeeschildpadden ziet, is het koraal er ontzettend mooi, er zijn veel kleurrijke vissen en het water is kraakhelder.

Tip: je kunt het eiland het makkelijkst bezoeken met een dagtour vanuit Dumaguette of Siquijor. Let op bij het boeken van de excursie naar Apo Island, dat je dit ruim van tevoren doet (minimaal 24 uur). De tour is onder voorbehoud van het weer en van de zee. 


Voorbeeldreis Viva Visayas (Island Hopping)
Apo Island is onder andere één van de plekken die je aandoet bij eilandhoppen in de Filipijnen. Wij hebben een speciale reis samengesteld voor mensen die graag wat variatie willen in hun rondreis, maar niet te veel willen reizen en vliegen in de Filipijnen.

Neem daarom eens een kijkje bij onze Viva Visayas (Island hopping) reis. Een groot deel van bovenstaande eilanden worden aangedaan of kunnen makkelijk bezocht worden tijdens een reis. De afstanden per boot zijn kort en erg goed te overzien! 


6. Populair Palawan

De parel van de Visayas! Palawan wordt door velen gezien als de mooiste regio van de Filipijnen. Het eiland ligt in het westen van het gebied Visayas en is zelfs meerdere keren benoemd tot mooiste eiland ter wereld.

Busuanga - black island - Palawan - Filipijnen - Intas - CTTO bootje Busuanga Palawan Filipijnen - Intas - CTTO Big Lagoon - Small Lagoon - Miniloc Island - Bacuit Archipel - Palawan - Filipijnen - Intas - CTTO

Hoe kom je er?

Hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee, dat is eigenlijk het eerste wat bij mij opkomt als ik aan Palawan denk. Het is ook niet zo gek dat het gezien wordt als het mooiste eiland ter wereld, want het is er prachtig.

El Nido is één van de populaire plaatsen om te bezoeken. Het is een toeristische trekpleister en vooral de kleine eilanden en snorkel spots rondom El Nido is de reden waarom het jaarlijks zo veel toeristen trekt. El Nido heeft een eigen luchthaven, het is dus het makkelijkst om naar dit eiland te vliegen.

Het is ook mogelijk om op Puerto Princesa te vliegen. Echter moet je dan nog ongeveer zes uur rijden naar El Nido.

Wat kan je er doen?
  • Een georganiseerde boottocht naar de Bacuit Archipel
  • Een eiland expeditie van drie dagen van El Nido naar Coron (of andersom)
  • Bezoek Port Barton

Een georganiseerde boottocht naar de Bacuit Archipel
De meeste reizigers gaan hier op snorkeltrip en er zijn verschillende organisaties die de tours aanbieden gecategoriseerd op de verschillende eilanden van de Bacuit Archipel, tour A, B, C of D. Wij bieden die tours ook aan en het een must tijdens je verblijf in Palawan!

Tour A en C zijn de grote favorieten vanwege de lagunes en prachtige stranden die je niet wilt missen. Wil je iets verder gaan dan de gemiddelde toerist en houd je van avontuurlijk reizen? Dan is een expeditie ontzettend leuk en zeker de moeite waard!

Een eiland expeditie van drie dagen boot - bangka - expeditie - El Nido - Coron - Filipijnen
Met een eiland expeditie ga je drie volle dagen het water op met een Bangka (typische Filipijnse boot) en kan je de mooiste snorkelspots en onbewoonde eilandjes ontdekken. Met een internationaal gezelschap van ongeveer 15-20 personen vaar je van het startpunt El Nido naar het eindpunt Coron (of andersom).

Bij El Nido vaar je voorbij alle drukbezochte snorkelspots en ga je juist naar de minder bekende eilanden die voor de dagtours te ver varen zijn. kano - zonsondergang - expeditie - onbewoond eiland - El Nido - Coron - Filipijnen

Onderweg maak je verschillende stops: 

  • bij baaitjes
  • onbewoonde eilanden
  • en rotspartijen

In de avond slaap je in hutjes op een onbewoond eiland. Douche en toilet is aanwezig, maar deze zijn wel erg basic (denk aan douchen met emmertjes water). De hutjes en voorzieningen zijn ook vrij eenvoudig. Je slaapt op een matras met daarboven een klamboe. 

Er reist een kok met de groep mee en bereid de heerlijkste gerechten aan boord en op het eiland, inclusief verse vis en zeevruchten!

expeditie - onbewoond eiland - Laura - El Nido - Coron - FilipijnenVoor veel mensen is dit een onvergetelijke ervaring! Ik vond het echt heel bijzonder, omdat je zoiets niet snel vaker mee gaat maken. Als je in de Filipijnen bent en je houdt van avontuurlijk reizen, dan is een eiland expeditie echt de moeite waard!

Leuk weetje: het tv-programma Expeditie Robinson is in de loop van de jaren vaak in de Filipijnen opgenomen, onder andere in dit gebied!

Tip: verblijf je liever wat langer in El Nido? Ik raad aan om te verblijven bij Lio Beach op ongeveer een half uurtje rijden van El Nido. De stranden zijn hier een stuk mooier en schoner dan in het plaatsje zelf.

Bezoek Port Bartonkano - zee - White Beach - Port Barton - Filipijnen
Een andere plaats op Palawan is Port Barton: een heel klein dorpje direct aan het strand. Waar El Nido vrij toeristisch is, valt dat hier nog mee. Er zijn verschillende eiland tours die je kan doen, maar mensen die naar Port Barton gaan, komen vooral voor de rust en om te relaxen. Je kan hier goed op het strand liggen en er zijn erg veel goede eettentjes. Een prima plek om een paar dagen tot rust te komen! 

Tip: huur op het strand van Port Barton een kano voor een dag en vaar naar White Beach! Met ongeveer 20 tot 30 minuutjes pedellen kom je aan op dit strand. Er zijn hangmatten en het water is hier erg helder. De tocht ernaar toe is superleuk en het is een goede plek om te relaxen!

De Filipijnen: voor ieder wat wils!

Ik ben mega fan van de Filipijnen, wat een droombestemming! Er is keuze uit genoeg eilanden; voor ieder wat wils ! Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer informatie over de Filipijnen? Neem gerust contact met mij (Laura) op of met mijn collega Floor. We helpen je graag verder. Op basis van persoonlijke wensen en interesses kunnen we een geschikte route samenstellen. Of neem eens een kijkje bij onze voorbeeldreizen naar de Filipijnen op onze website.

Bekijk voor een sfeerimpressie ook het fotoalbum van Filipijnen specialist Floor:

             Filipijnen 2019 - Floor


Highlights Filipijnen (Visayas)

Viva Visayas! (Island hopping)

Luzon & Palawan

 



terug naar het blog